Radyasyon Onkolojisi Kliniklerinde Yapılan Radyo cerrahi Uygulamaları
Radyasyon ışınları kullanılarak yapılan cerrahi işlemlere radyocerrahi uygulamaları adı verilir. Bu uygulamalar ile uygun yapıdaki kötü huylu tümörler belirli teknikler kullanılarak tıpkı bir cerrahi operasyonla çıkarılmış gibi vücuttan uzaklaştırılabilir. Radyoterapi işlemlerinde olduğu gibi radyocerrahide de amaç kanser hastalığının tedavi edilmesidir. Radyocerrahi uygulamalarında gelişen tıp teknolojisinin sunmuş olduğu son teknoloji cihazlardan yararlanılır. CyberKnife M6, Tomoterapi, EDGE, MR-LINAC, Trilogy, TrueBeam, Gamma Knife gibi cihazlardan uygun olanı tercih edilerek radyocerrahi işlemleri yapılabilir. İyonize radyasyon kullanılarak yapılan radyocerrahi uygulamaları, farklı teknikler içerir. Hangi tekniğin uygulanması gerektiğine hastanın durumu, tümörün konumu, yayılım düzeyi gibi pek çok faktör bir arada değerlendirilerek karar verilir. Bu tekniklerden en yaygın kullanılanları şu şekildedir:
• Stereotaktik Radyocerrahi (SRC): Stereotaktik radyocerrahi uygulamasında hedef olarak belirlenen kanserli hücreler, üç boyutlu olarak koordinat-landırılır ve ardından yüksek doz radyasyon ışını kullanılarak tek seansta tamamen harap edilir. İşlemin görüntüleme yöntemleri eşliğinde uygu-lanması (IGRT), hedeflenen dokuya ilişkin seçiciliğin artırılmasını sağlayarak sağlam dokularda oluşacak hasarı minimuma indirir.
• Stereotaktik Radyoterapi (SRT): Stereotaktik radyoterapi uygulamasında hedef kanserli doku, daha düşük radyasyon dozları kullanılarak SRC'den farklı olarak tek seans yerine 3-4 seansta harap edilir. Bu yöntem ile hedeflenen dokuya daha hassas bir şekilde işlem yapılarak sağlıklı dokuların yüksek oranda korunması sağlanabilir.
Tıbbi İkinci Görüş İste
Sağlık güvencenize göre alternatifli çözümlerimizle yönlendirme ve planlamalarımızla yeni nesil sağlık danışmanlığımız için bize ulaşın.
- Whatsapp veya
- Form Doldurarak
Ulaşabilirsiniz.